Vurderingstips 8: Hvordan sikre at elevene får – og utnytter tilbake-/fremovermeldinger?

Ofte kan en lærere gi elevene mange tips til hvordan de kan komme seg videre, for å oppleve at de ikke tar tipsene til følge eller ikke har oversikt over hva de kan gjøre for å øke kompetansen.

En måte å sikre at elevene har mottatt en tilbake-/fremovermelding fra lærer, er å gi elevene en skriftlig tilbakemeldig i læringsplattformen, med lekse/beskjed å lese i gjennom denne.
Neste time, eller før man får utlevert en ny oppgave, må eleven fortelle læreren hva tilbakemeldingen besto i, og hvordan eleven har tenkt å utnytte denne. Nye oppgaver deles ut først når eleven kan gjengi tilbakemeldingen.

For de som ønsker å bruke karakterer i underveisvurderingen, kan det være en mulighet å gi elevene skriftlig eller muntlig tilbakemelding, og deretter gi ut karakteren når eleven har vist at at han/hun har forstått tilbakemeldingen.

 

En metode som gjør det lettere for elevene å bruke tilbakemeldingen fra lærer på, er å bruke samme type vurderingsmetode flere ganger etter hverandre. Da vil eleven kanskje oppleve tilbakemeldingen som mer relevant, og lettere å ta i bruk med en gang. Har man hatt en oppgaveinnlevering og får tilbakemelding på å jobbe mer med refleksjonsoppgaver, vil det bli lettere for eleven å gjøre når det er et kort tidsspenn til neste oppgave.
Samtidig vil dette fordre at læreren har planlagt lang tid i forveien for å sikre at man tar i bruk ulike vurderingsmetoder – men likevel har mulighet til å bruke den samme flere ganger.

Det kan også være en god ide å bruke en egenvurdering fra elevene, både etter at de får tilbake første tilbakemelding og etter andre tilbakemelding. Da kan elevene selv få reflektere rundt hva de mestrer, og hvordan de har tatt i bruk de tilbakemeldingene de har fått.

Reklamer

Forfatter: Kjell Evensen

Lærer i ungdomsskolen. Blogger om Vurdering for læring i praksis.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s